lördag 31 augusti 2013

Använda mobilen utomlands

Vad man bör tänka på när man använder mobilen utomlands

Villkoren och priserna är olika, men från de flesta mobilleverantörerna behöver man betala för sms, mms och samtal både när man tar emot och när man själv hör av sig utomlands.

Checklista med 7 punkter om vad du bör tänka på:

  • Kontakta  din mobiloperatör innan du åker och ta reda på om din mobil fungerar i det land du ska resa till (din operatör måste ha ett avtal med landets operatör) samt kontrollera vad det kostar att ringa och ta emot samtal, sms och datatrafik.
  • Se till att alla program som använder Internet är avstängda om du inte behöver dem. Vissa mobiler kontrollerar automatiskt om du har fått ny e-post, har appar som kommunicerar med Internet eller håller koll på din GPS-position (se nedan om hur du stänger av funktionerna).
  • Kontrollera hur mycket datatrafik som används av de program du måste använda.
  • Stäng, om möjligt, av 3G/4G på telefonen så rinner datatrafiken inte iväg lika snabbt om du inte tänker dig för.
  • Stäng av röstbrevlådan innan du åker ifrån Sverige, då slipper du betala för dem som talar in meddelanden.
  • Vissa kontantkort fungerar inte som kontantkort när du ringer från mobiltelefonen utomlands, utan som ett abonnemang som faktureras. Kontrollera detta med din mobiloperatör.
  • Ett alternativ är att köpa ett kontantkort utomlands, då betalar du inget för att ta emot samtal och har även koll på hur mycket pengar du pratar för.

Så här stänger du av din surf innan du åker utomlands

För att undvika oväntade utgifter kan du gå in under inställningar i din mobil och stänga av alla notiser, platstjänster och manuell synkning av e-post. Vill du stänga av din surf helt anger du också att du inte vill ha igång dataroaming.

Spärrnivå

Tidigare har det inte funnits ett tak på hur mycket operatörerna kan fakturera dig för mängden datatrafik du använder i utlandet. Nu ska det inom EU finnas en automatisk spärrtjänst hos alla leverantörer där det max får kosta €50 för förbrukad datatrafik per månad. För dig som reser utanför EU ska en varning utfärdas från din operatör när roamingkostnaden för data når €50 (gäller från 1 juli 2012).

Uppdaterad information

För mer infomation och för att ha koll på de senaste reglerna besök Post- och telestyrelsens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar