torsdag 19 september 2013

Bed Bugs på resan

Tjej som har blivit biten av bed bugs
Tjej som har blivit biten av bed bugs, fotograf Joel Carilett

Bed bugs, eller vägglöss som de också heter, är oerhört tråkigt att råka ut för på resan. Här hittar du information om vad du kan göra för att undvika och för att bli av med dem.


Vart finns bed bugs?

Bed bugs förekommer på så väl 1- som 5-stjärniga hotell. De trivs i och kring sängen, bland annat i madrassen och vid AC:n. De gömmer sig i springor och sprickor under dagen och kryper fram på natten då de drar sig till sovande människor. En vuxen lus är 4-5 mm, den är platt, oval och ljusbrun, men blir mer rund och rödbrun när den har ätit.


Vad känneteckar ett bed bugs bett?

Betten liknar myggbett och finns ofta längs blodådror eller i klungor. De väljer främst att sticka i kroppsdelar som ligger blottade så som fötter, armar och ben. Ibland kan det ta flera dagar innan dufår en reaktion och reaktionen varierar människor emellan. Jag har blivit biten i två omgångar och klådan var fruktansvärd. Betten var stora och svullna och de kliade konstant i över en vecka.


Hur undviker jag bed bugs?

  • Leta efter: Syna madrassen, speciellt i hörnen. Leta efter små, svarta prickar (vägglössens avföring), ömsade skinn, hål i madrassen och blodfläckar. Kontrollera även sänggaveln, garderob och andra möbler i närheten av sängen. 90% av bed bugsen finns i området kring sängen och trä och kraftiga textiler är deras favoritmaterial.
  • Spår av bedbugs: Upptäcker du efterlämningar eller ser en lus, be genast att få byta rum. Byt helst inte till ett anslutande rum då det är stor möjligt att bed bugs finns även där. Upprepa kontrollen efter vägglöss.
  • Packningsteknik: Vägglöss kan inte ta sig igenom plast, så packa gärna kläderna i tättslutande plastpåsar. Använd inte byrån eller garderoben, utan låt dina kläder ligga kvar i väskan, detta gäller alla plagg, även använda som annars är så lätt att slänga över en fåtölj. Lägg aldrig väskan eller kläder på golvet eller på sängen.
  • Bagagets placering: Placera helst väskan på ett ljust underlag mitt i rummet (inte mot en vägg). Ett annat mycket bra ställe är badkaret. Lägg aldrig väskan på eller under sängen. Tänk på detta även när du inspekterar rummet.
  • Second-hand: Kontrollera alla second-hand köp noga, bed bugs kan komma med i både textiler och trämaterial. Om möjligt, så kan du frysa in dina fynd i några dagar när du kommer hem.

Naturligt spray mot bed bugs samt närbild på en bed bug
Naturligt spray mot bed bugs, närbild på en vägglus, fotograf  DC Photo


Prylar som hindrar bed bugs

  • Bed bug sheets: Ser ut som myggnät som du lägger på madrassen, under underlakanet. Dessa är impregnerade med medel som bedövar eller dödar lössen. Medlet är kemiskt framställt, men är inte skadligt för människor.
  • Bagageskydd: Hindrar vägglössen att ta sig in i din packning. Finns olika storlekar att välja mellan beroende av storleken på din resväska.
  • Spray: Spraya på madrassen och andra ställen där lössen kan gömma sig. Finns flera varianter att välja mellan och många med helt naturliga ingredienser som ändå ska vara effektiva.

Hur blir jag av med bed bugs?

  • Uppackning: Minska risken att få med dig bed bugs till ditt hus/lägenhet genom att packa upp utomhus alternativt i badrummet. Ta inte med väskan till sovrummet.
  • Tvätt: Tvätta alla kläder i 60°C eller torktumla/använd torkskåp i minst 20-30 minuter. Vägglusens alla stadier dör nämligen i temperaturer över 50°C.
  • Frys: Det du inte kan tvätta lägger du i en plastpåse i frysen i några dygn. Bed bugsen dör vid minst -18°C kyla.
  • Dammsug: Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen lägger du sedan i en plastpåse och som ska ligga i frysen i flera dygn. Därefter kan du kasta den. Väskan kan också ställas in i ett värmeskåp på 60°C i minst 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar