måndag 9 september 2013

Byt bostad

Gård i Toscana, guide om hur man byter bostad på semestern
En gård i Toscana, fotograf Peter Zelei

Byt din bostad mot någon annans under en eller flera veckor, ett både enkelt och billigt sätt att semestra på. Första gången jag blev riktigt sugen på att prova på detta var när jag såg filmen The Holiday där Cameron Diaz i USA byter hus med Kate Winslet i England. Jag har själv ännu inte provat detta, men min kusins familj använder tjänsten flitigt.

Det finns flera förmedlingar på webben där du kan välja mellan bostäder världen över. På de flesta sajterna behöver man anmäla sig, betala en medlemsavgift och skriva en annons om din bostad – gärna med bilder. Du kan söka efter vart du vill semestra, få svar från andra bytare och kontakta dem själv.


5 tips


  • Ta i god tid kontakt med personen/familjen som du ska byta hus med och kom överens om vad som ingår i bytet ex. bil, båt, cyklar och hushållsapparater.
  • Kolla vad dina försäkringar täcker vid ett byte och även bilförsäkringen, om det är aktuellt att låna ut. Kom överens med varandra vem av er som ska betala självrisken vid eventuell skada.
  • Fyll i ett hembyteskontrakt och eventuellt bilbyteskontrakt och läs noggrant igenom villkoren.
  • Ställ undan saker som du är extra rädd om.
  • Skriv gärna ner bruksanvisningar, adresser till butiker, goda restauranger, info om kommunikationer etc som kan vara till hjälp för de besökande.

Är det säkert?

Bostadsbyten bygger på förtroende. Se till att få bra kontakt med din bytespartner genom att tala i telefon, skicka mail och foton före bytet. Sök även runt på olika forum för att höra vad andra har för erfarenheter kring förmedlingssajten och annat som kan vara bra att tänka på. Kolla även upp att det finns organisationsnummer och kontaktuppgifter till förmedlingssajten ifall du behöver nå dem.


10 bytesförmedlare:

Intervac
www.intervac.se


Home Exchange/Hembyte
www.homeexchange.com

www.hembyte.nu


International Home Exchange Network
www.ihen.com


Homelink/Bostadsbyte
www.homelink.org

www.bostadsbyte.com


1stHomeexchange.com
www.1sthomeexchange.com


Exclusive Exchanges
www.exclusiveexchanges.com


Global Home Exchange
www.4homex.com


Green Theme International Home Exchange
www.gti-home-exchange.com


Home Base Holidays
www.homebase-hols.com


Home Xchange Vacation
www.homexchangevacation.com

 


Om du är missnöjd

Om du tycker att informationen eller bilderna har varit missvisande, säg till utbytaren så fort som möjligt så att han/hon får chans att rätta till (om möjligt) det som har missvisats. Om du inte får hjälp, var noga med att fotografera det som du inte är nöjd med och kontakta förmedlingen när du kommer hem.


Fler fördelar

Förutom att byta hus är ett billigt sätt att semetra på ger det även en möjlighet att komma närmre landet man besöker, att få uppleva området ur den boendes synvinkel istället för turistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar