måndag 2 september 2013

Couchsurfing - sov gratis på andras soffor

Guide som handlar om att soffsurfa, couchsurfing

Att soffsurfa innebär att man gratis får sova över i någon annans hem och får ta del av deras vardagsliv. Det är inte bara ekonomiskt utan även en möjlighet att få träffa vänner för livet. Couchsurfing och The Hospitality Club främsta syfte är att föra samman folk från andra länder och kulturer och genom deras hjälp uppleva en helt annan tillvaro än vad en charterresa kan innebära.

Tänk på att:
  • Läsa igenom couchsurfingvärdens profil. Om du känner dig osäker, välj folk med många positiva referenser och med liknande intressen. Läs alltid igenom användarens profil noggrant, läs referenser och maila gärna personen ifråga flera gånger innan du ger ut dina kontaktuppgifter. Skriv en personlig förfrågan, det märks om du bara kopierar och klistrar in samma mail till alla.
  • Höra av dig 2-4 veckor innan du vill besöka staden. Ifall man hör av sig månader i förväg ber de ofta att man ska återkomma närmre inpå, men man bör heller inte vänta till sista sekunden.
  • Ibland går det snabbt och lätt att få tag i en soffa, medan det ibland kan vara riktigt kämpigt. Allt beror på vilket land, vilken stad och när på året du reser. Under högsäsong och storhelger är det generellt som svårast. Skicka många förfrågningar samtidigt. Tänk på att de som hamnar längst upp på sökningslistan även hamnar längst upp för andra, och får därför mest förfrågningar. Prova istället att höra av dig till dem som står längre ner på listan.
  • Var beredd på att inte ha särskilt mycket privatliv. Vare sig du surfar eller tar emot folk befinner man sig ofta en stor del av dygnet tillsammans, detta varierar givetvis surfare emellan. Tänk dock på att eftersom du bor hemma hos någon, visa hänsyn och respektera deras sätt att leva.
  • Du har inga skyldigheter att själv ta emot gäster, webbplatserna bygger på att alla deltar så mycket de kan. Men fördelar med att bjuda in besökare kan vara att du säkert kan bo hos din gäst om du har vägarna förbi hans/hennes hemland, du får referenser som kan vara till godo när du själv söker boende och din gästfrihet kommer helt klar att uppskattas.
  • Du får aldrig ta betalt av gäster.
  • Om du inte hittar någon att bo hos, kanske du ändå kan få tag i någon som erbjuder sig att visa dig runt i staden och ge tips om sevärdheter, restauranger och klubbar.
  • Ha alltid en plan B. Oftast blir det inga konstigheter, men det händer att värdar ångrar sig i sista sekund, så ha en backup plan utifall att.
  • Att couchsurfa ger en möjlighet att komma lokalbefolkning nära in på livet. Att ta del av deras vardagsliv såväl som festligheter.
  • Tacka innan du beger dig av. Något som uppskattas av många är om du lagar en avslutningsmiddag.

Är det säkert?
Webbplatserna har många användare som håller uppsikt över varandra och genom de referenser du lämnar för dina värdar och gäster kan andra se vad du har tyckt och tänkt om dina erfarenheter. Enligt personalen på couchsurfing.org händer det väldigt sällan att någon råkar illa ut. Det kan ändå vara bra att alltid tala om för någon närstående var du är på väg eller vem du ska ta emot. 

Ålder
De flesta couchsurfarna är 19-25 år, men det finns även många äldre som både surfar och tar emot gäster. Fler pensionärer har tid över både till att resa och till att visa runt i sin hemstad.

Ingen dejting
Couchsurfing.org är inte är skapad för dejting, men trots det används den ofta i detta syfte. Var tydlig med din intention när du surfar och undvik att bo hos personer som verkar ha andra intentioner. 

Upp till medlemmarna
Hela couchsurfing idén är oerhört beroende av i vilken utsträckning medlemmarna är beredda att ge av sin tid, och av sig själva, för att hjälpa andra.  Det finns säkert medlemmar som bara ser det som ett billigt boende, men också många som uppriktigt intresserar sig och vill lära känna nya människor. Som gäst är det viktigt att man uppträder på ett så respektfullt sätt som möjligt och visar sin tacksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar