lördag 7 september 2013

Jobba som volontär på ekologisk gård

Jobba som volontär på ekologisk gård, WWOOF
                  Volontärer som utför trädgårdsarbete, fotograf Paul Burns

WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) är ett nätverk av organisationer världen över. Där kan du komma i kontakt med ekologiska gårdar som söker volontärers hjälp. I utbyte mot din jobbinsats erbjuder gårdsvärdarna på mat och boende.  Du får även ta del av deras vardagsliv, bo och leva som en del av familjen.
Att tänka på:

  • Du behöver vara minst 18 år för att kunna registrera dig som volontär.
  • Det kan ta en hel del tid att gå igenom gårdsvärdarnas profiler, så börja i god tid innan resan. Det är också vanligt att få några nej (speciellt under högsäsong) innan du får ett klartecken om att du är välkommen.
  • För att bli medlem och få kontaktuppgifter till gårdarna behöver du betala en medlemsavgift som vanligtvis är på några hundralappar. Det finns många WWOOF organisationer, men tyvärr inget medlemskap som gäller i alla länder. Vissa länder har en egen WWOOF organisation och du behöver i så fall kontakta just den organisation som finns i det land du önskar att volontära i. På WWOOF’s hemsida hittar du all information du behöver.
  • Gårdarna har olika inriktningar, så välj att hjälpa till med något som intresserar dig ex. grönsaker, hästar eller får. Det är du tillsammans med den mottagande gårdsvärden som bestämmer villkoren för din vistelse – längd, tidpunkt, arbetstider mm. Det kan vara hårt fysiskt arbete som väntar dig, så var beredd på att hugga i.
  • Du får inget betalt, men de bjuder på mat och sovplats. Det kan dock ändå vara bra att ha med sig lite extra fickpengar ifall du vill hitta på saker i området på fritiden. Ta reda på vad som finns att göra i staden/byn och vad det finns för transportmöjligheter.
  • Ta reda på om du klarar dig med engelska eller vilka andra språkfärdigheter som behövs.
  • Var beredd på är att boendet varierar mellan gårdarna. Det finns gårdar utan elektricitet och med mulltoa och andra som har alla bekvämligheter man kan tänka sig.
  • Hör efter om det finns fler volontärer på gården. Det brukar ofta ge ett mervärde som förmodligen kommer leda till att du får nya vänner från olika delar av världen.
WWOOF passar dig som är intresserad av ekologisk och hållbar livsstil. Genom att delta i det dagliga arbetet på gården kommer du att lära dig om hur man driver en ekologisk gård, men också om kulturen i landet du befinner dig i och du får en nära relation till lokalbefolkningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar