onsdag 4 september 2013

Resa med resebolag eller inte?

Ska man resa med resebolag eller inte
                     Hotellanläggning i Ibiza, Spanien, fotograf Dan Dangler

Det beror helt på resebolaget. Många lockar med billiga paketpriser och resorna kan kännas som en bra affär, men som ansvarsfulla resenärer bör vi även tänka på vad de har för inverkan på miljön, naturresurserna och den lokala kulturen.

Flera all-inclusive paket innebär att mängder av turister besöker landet, men väldigt lite pengar stannar kvar hos lokalsamhället. Eftersom allt ingår stannar man ofta på anläggningen och spenderar därför inte så mycket pengar i den lokala byn/staden. Dessutom importeras mycket av det som konsumeras på hotellet. Även arbetskraften tas ibland från andra låglöneländer för att få ner lönekostnaderna. Många turister lär på så sätt inte heller känna landet och kulturmöten uteblir.

"I de flesta all-inclusive paketen går omkring 80% av resenärernas utgifter till flygbolag, hotell och andra internationeller företag (som ofta har sina huvudkontor i resenärernas hemländer), och inte till den lokala verksamheten eller till lokala arbetare." United Nations Enviroment Programme (UNEP)

Som tur är finns det efterfrågan på hållbara resor och fler bolag tar sitt ansvar och erbjuder resor som är respektfulla och hållbara till förmån för människorna och platserna de besöker.

Exempel på en sajt där du kan hitta olika typer av hållbara resor är Responsible Travel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar