torsdag 22 augusti 2013

Portugal - Quarteira, Algarve

Stranden utanför hotellet i Quarteira, Portugal
Stranden utanför hotellet, Quarteira, fotograf Maria Lindén
 
I början på maj förra året semestrade jag och min man i södra Portugal, närmare bestämt i Quarteira som ligger längs Algarvekusten. Vi landade på Faro flygplats och tog bussen till city (€1,90). Busstationen är lätt att hitta till, den ligger en bit utanför Arrivals-utgången (förbi taxibilarna). Väl framme vid slutstationen i staden Faro köpte vi en ny biljett i byggnaden intill för €4 till Quarteira, och hoppade på en annan buss som avgick från samma hållplats.

Par som står och väntar vid busshållplatsen vid flygplatsen i Faro, PortugalBussterminalen i Quarteira, Algarve, Portugal
Busshållplatsen utanför flygplatsen i Faro och bussterminalen i Quarteira, fotograf Maria Lindén

Quarteira är ett ganska litet och slitet område. Det finns inte mycket mer att göra än att sola, bada och äta, så för en veckas avkoppling passar det perfekt.

Dom José Beach Hotel från stranden, Quateira, Algarve, Portugal
Dom José Beach Hotel, Quarteira, Algarve, Portugal, fotograf Maria Lindén

Vi bodde på Dom José Beach Hotel och trivdes jättebra. Helt okej frukostbuffé, fräscha rum och bra service. Kan absolut rekommendera det. Hotellet ligger precis intill en lång och härlig sandstrand som är kantad av restauranger och småbutiker. Hotellet ligger även nära en bankomat, bussterminalen och en lite större mataffär (Ecomarché).

Mataffären Ecomarché i Quateira, Algarve, Portugal
Mataffär i Quarteira, fotograf Maria Lindén

Om du ska handla i mataffären kan det vara bra att veta att om du har med dig en väska, flaska etc så behöver du lämna in den i kassan innan du går vidare in i butiken. I kassan får du en nummerlapp som du sedan lämnar till dem när du har handlat klart, så får du tillbaka dina prylar.

Strand i Quateira, Algarve, Portugal
Quarteira, fotograf Maria Lindén
 
Engelskkunskaperna i området var varierande, men vi klarade oss bra ändå. Kroppsspråk brukar alltid hjälpa till när det behövs. Jag brukar att försöka lära mig ett par ord på det inhemska språket som man kan få användning av, det uppskattas ofta av lokalbefolkningen. Här har du några ord på portugisiska:

Hej – Bom dia
Ja – Sim
Nej – Nâo
Tack så mycket – Obrigado (av män), Obrigada (av kvinnor)
Ursäkta – Desculpe
Hej då – Adeus, tchau

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar